Lash Shed: wat is de rui?

Het is bijna herfst en dat betekent ook dat de Lash Shed is begonnen: oftewel mensen en dieren raken in de rui. De mensvriendelijke term is ook wel: ‘seizoensgebonden haarverlies’. Dit geldt voor hoofdhaar maar ook voor de wimpers. Mensen die wimperextensions dragen kunnen daarom merken dat ze sneller moeten terugkomen voor een bijwerk afspraak. Is dat bij jou ook het geval? Geen zorgen, deze periode duurt gelukkig maar een paar weken.

Wanneer is de rui?

In de lente en de herfst beginnen we ineens te merken dat er veel meer wimpers dan normaal uitvallen. Een wat kleinere rui begint vaak zo rond maart/april. Niet iedereen merkt in de lente veel verschil qua wimperuitval, maar bij sommigen kan deze rui ook net zo erg of zelfs erger zijn dan die in de herfst. Maar over het algemeen zijn de maanden augustus-september-oktober de maanden waarin de meeste uitval plaats vindt.

Hoeveel verlies je?

Normaal gesproken verliezen we zo’n 3 tot 5 wimpers per oog per dag. Maar als we last van de rui hebben kan dit makkelijk het dubbele of zelfs driedubbele zijn.

Wat gebeurt er tijdens de rui?

Ons wimpers groeien in fases. Er zijn 3 fases, die de anagene (groeifase), de katagene (overgangsfase), en de telogene (rustfase) wordt genoemd. Niet alle wimpers zitten in dezelfde fase. Dat zou ook niet kunnen, want dan zouden onze wimpers eens in de zoveel jaar in zijn geheel uitvallen en zouden we telkens eventjes helemaal wimper-loos zijn. De meeste wimpers zitten in de groeifase, zo rond de 90%. Richting de 10% zit over het algemeen in de telogene fase, waarbij het haar gaat uitvallen. Uit onderzoeken blijkt dat er tijdens de rui meer wimpers (maar ook haren) in die telogene fase (rustfase) zitten dan normaal. Uit één van die onderzoeken bleek bijvoorbeeld ook dat de hoeveelheid haren in deze fase in juli het grootst is. 

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Waarschijnlijk zijn hormonen de oorzaak van de plotselinge toename in haarverlies. Onze haren staan namelijk onder invloed van voornamelijk geslachtshormonen. Zo zijn er hele duidelijke aanwijzingen dat testosteron een rol speelt bij haarverlies. Gedurende de seizoenen veranderen onze hormoonlevels constant. Uit één van de onderzoeken die uitgevoerd is bij mannen en vrouwen bleken de speekseltestosteronlevels op hun hoogst in de herfst en op hun laagst in de winter. Ook dat komt dus overeen met de herfstrui.